Tradisjonelle norske kaker

Norge er et langstrakt land med mange distrikt og ulike tradisjoner. Likevel er det noen kaker som går igjen i de fleste høytider og festlige lag, og disse har nok hver sin vri og variant etter hvor du kommer fra i landet. I Norge er det kultur for å bake kaker selv til slike tilstelninger, og kaffe og kake er en selvfølgelighet i alt fra bursdag, dåp, bryllup, 17. mai og konfirmasjon. Her er noen av våre tradisjonelle norske kaker beskrevet i all sin herlighet:

Verdens Beste/Kvæfjordkake

%d0%ba%d0%b514Litt avhengig av hvor du kommer fra i Norge, er denne kalt Verdens beste og Kvæfjordkake. Uansett hva du kaller den, er det den samme kaken, med luftig kakebunn, knasende marengs, myk vaniljekrem og mandler. I 2002 ble denne kaka kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere, ikke ufortjent da den står som en selvfølgelighet på kakebord ved festlige anledninger. Bakgrunnen for kakens opprinnelse er da kvæfjordingen Hulda Ottestad modifiserte oppskriften på Kongekake, som skulle inneholde my mandler. Mandler var en kostbar ingrediens på 1930-tallet, og hun tilsatte derfor færre mandler og dannet Kvæfjordkaka som sin egen variant.

Bløtkake

%d0%ba%d0%b515Bløtkaka er vel noe alle nordmenn har smakt, den er enkel å lage, finnes i flere varianter etter smak og behag, og er også en selvfølgelig kakefavoritt på kakebordet. Bløtkaka kalles ofte også for kremkake, da den er fylt med pisket krem eller vaniljekrem, samt har et lag med pisket krem på toppen og sidene. Bunnen består av flere lag sukkerbrød fylt med krem, syltetøy og bær eller frukt. Noen liker å bruke valnøtter i fyllet også. På toppen brukes ofte strø eller bær som pynt. Kaken må stå og trekke i kjøleskapet noen timer, eller helst over natten, da den blir saftig og smaker best.

Kransekake

%d0%ba%d0%b516Kransekake kalles også for tårnkake, og er lett gjenkjennelig med sine kranser som danner et tårn, pyntet med melis, flagg og smellbonboner. Kransekaken er laget av mandler, melis og eggehvite, og stekes i ringer av ulik størrelse i en kransekakeform. Ringene stables og limes sammen med melis. I 2006 ble det satt verdensrekord i den høyeste kransekaken. Arne Rafdal og hans medarbeidere lagde en 13,17 meter høy kransekake i forbindelse med Coops 100-års jubileum.

Eplekake

%d0%ba%d0%b517Eplekake kan serveres til alle anledninger, og ikke bare de festlige. Eplekake er hverdagskake til kaffen ved besøk og som helgekos, og passer godt om høsten når eplesesongen er i gang. Eplekake inneholder epler, kanel og sukker på toppen. Den lages som en røre og stekes i langpanne eller i springform. Eplekake kan fint serveres kald, men om den serveres som lun passer det godt med vaniljekrem, pisket krem, vaniljesaus eller is på toppen.